Select Page

Het landgoed kent een rijke historie

Landgoed Valkenstijn is een groene oase van bijna 10 hectare in het centrum van Assen-Oost met oude bomen, lanen, houtwallen en grote weides. Het is de kern van een ooit groter landgoed, Vredeveld geheten, dat rond 1650 werd gesticht.

 

De oorspronkelijke barokstructuur, met rechte lanen en grachten en een huisplaats eveneens omgeven door een vierkant van grachten, is later deels gewijzigd in de Vroege Engelse Landschapsstijl. Het landgoed is sinds ongeveer 40 jaar eigendom van de gemeente Assen en opengesteld voor publiek. Het landgoed heeft door de eeuwen heen verschillende markante bewoners gekend. Voor het in de negentiende eeuw de naam Valkenstijn kreeg was het bekend als het huis Vredeveld. Dit huis en havezathe werd halverwege de de zeventiende eeuw gebouwd door Zeino Joachim van Welvelde.

Een eeuw later kwam het huis in bezit van de Drentse gedeputeerde Herman Roelof Wolf van der Feltz. In 1816 kocht de gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede het landgoed en vestigde er zijn residentie. Dit was ook de bloeitijd van het landgoed. Het landgoed kreeg de huidige naam Valkenstijn toen het in 1842 in bezit kwam van Augustinus van Valkenstijn. Zij leefden hier in afzondering, hetgeen in Assen tot wilde verhalen leidde. De nu nog aanwezige graftombe van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey is de enige particuliere begraafplaats van Assen. Augustinus vermaakte zijn bezit aan het Roomsch Katholieke armbestuur waarna het langzaam maar zeker in verval raakte. De resten van het monumentale huis, dat het middelpunt vormde van het landgoed, zijn afgebroken in 1966.

Ligt op een landgoed in Assen de geheime dochter van Lodewijk Napoleon begraven? Lodewijk was de broer van veel beroemdere keizer Napoleon. Onder lichte dwang werd Lodewijk aangesteld als koning van Holland, in 1806. Er doen talloze verhalen de ronde over zijn buitenechtelijke verhoudingen. Uit één van die affaires zou een kind zijn voortgekomen dat haar leven doorbracht nabij Assen. Wat klopt er van dat verhaal? En op welke manier is het verbonden met Assen? Pascal gaat op onderzoek in de stad die op Lodewijk Napoleon een magische aantrekkingskracht had.

Meer weten over de historie van Valkenstijn? Luister hier naar de podcast Verborgen verhalen.

Huis Vredeveld was een soort landhuis, met twee zijvleugels en een echte klokkentoren. Op oude tekeningen is nog te zien hoe het er voor 1834, toen de torens en de zijvleugels werden afgebroken, uit gezien heeft. Na de dood van Van Valkestijn werd het pand eigendom van het rooms-katholieke armbestuur en door dit verhuurd, o.a. van 1884-1934 aan de musicus en schilder J.G.H.W. Krans

Er zijn nog een aantal foto’s van het huis in erbamelijke staat. Na 1935 zijn er allerlei restauratieplannen geweest voor het vervallen huis; dit werd evenwel in 1966 afgebroken. De omtrek van het pand is thans met stenen aangegeven. De oprijlaan met het toegangshek, de gracht en het gietijzeren grafmonument met de gemetselde grafkelder van de Van Valkestijns resteren nog.

Leuke artikelen over de historie van Valkenstijn